Göz Kapağı Estetiği

    Yaşlandıkça cilt daha fazla incelir ve elastikiyetini kaybeder. Bu da göz kapağının gerginleşmesine, sarkmasına ve hacmini kaybetmesine neden olur. Göz çevresindeki cilt özellikle hassastır ve yaşlanmanın etkilerini daha açık bir şekilde gösterir. Göz kapağı estetiği ameliyatı ya da tıbbi ismiyle blefaroplasti, yaşlanmanın bu işaretlerini tersine çevirerek, gözlerin ve alın çevresindeki sarkmaların belirtilerini azaltarak genç bir görünüme kavuşmaya yardımcı olur.

    Yaşla beraber alt göz kapaklarımızda torbalanma ve kırışıklıklar oluşur. Kaşlarımız aşağıya sarkar. Kaşların sarkması, üst göz kapaklarımızda da sarkmayı artırır. Bu nedenle hafif vakalarda ilk basamak olarak Botulinum toksini uygulanır.

    Daha ileri üst göz kapağı sarkmalarında cerrahi olarak (üst göz kapağı blefaroplastisi) sarkan kısımlar çıkarılır. Gerekiyorsa kaş kaldırma ameliyatı yapılır. Alt göz kapağı torbalanmalarında, oluşan torbanın altındaki oluk hyaluronik asitli dolgularla doldurulunca torba görünümü kaybolur. İleri vakalarda alt göz kapağı estetik cerrahisi (alt göz kapağı blefaroplastisi) yapılır.

    Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?

    Yaşlanma belirtileri olan sarkmış göz kapakları daha estetik bir görünüm elde etmek için estetik operasyonlarla düzeltilebilmektedir. Göz kapağı estetiği yüzü yorgun ve yaşlı gösteren fazla cildi ve yağları temizleyerek göz çevresindeki bölgenin görünümünü geliştiren bir kozmetik cerrahi işlemidir. Son on yılda teknolojideki değişimler günümüzde göz kapağı estetiği ameliyatından daha iyi sonuçlar almayı ve daha kısa sürede iyileşmeyi sağlamaktadır.

    Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nasıl Yapılır?

    Göz kapağı estetiği ameliyatlarında pek çok yöntem vardır. Ameliyattan önce hastanın göz ve oküloplastik muayenelerinin yapılması ve hastanın göz ve kapak fonksiyonlarının değerlendirilmesi gerekir. Muayene sonrasında doktor, hastası için en doğru ameliyat yöntemini seçecektir.

    Ameliyat masasında son ölçümler ve işaretlemeler dikkatlice yapıldıktan sonra ameliyat bölgesini uyuşturmak ve kanamayı engellemek için lokal anestezi yapılır. Hastanın iğneleri hissetmemesi için sedasyon (damardan verilen ilaçla uyku hali) uygulaması yapılır.

    Göz kapağı ameliyatı (Blefaroplasti) kesileri, tercihe göre bistüri, radyofrekans, elektrokoter ve lazer ile yapılır. Fazla dokuların çıkarılması, yağların alınması veya yer değiştirilmesi, sarkan dokuların sıkılaştırılması ve yerine yerleştirilmesi işlemleri bitikten sonra kesiler kapatılır ve ameliyat biter.

    Göz kapağı estetiğinde eğer işlem sadece üst göz kapağına yapılacaksa lokal anestezi uygulanır. Ardından burada bulunan fazla yağ ve cilt dokusu çıkarılarak göz kapağı yeni görünümüne ulaştırılır. Katlanma çizgisine yapılan kesi nedeniyle buraya atılan dikişlerin geride bıraktığı izler de görünmemektedir.

    Eğer alt göz kapağı estetiği de yapılacaksa genel anestezi uygulanmaktadır. Üst göz kapağına aynı işlemler yapılırken, alt göz kapağına kirpiklerin altında bulunan kısımda kesi açılır ve buradaki fazla yağ ve kas dokusu alınarak operasyonun ardından hastanın yepyeni bir görünüme kavuşması sağlanır.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

    Yaşlanmanın ilk belirtileri göz çevresinde başlar. Orta yaşlara gelindiğinde göz kapaklarında sarkmalar, yağ dokusunun oluşması gibi sorunlar görülmeye başlar. Aynı zamanda göz çevrelerinde kaz ayağı adı verilen kırışıklıklar oluşur. Genetik nedenlerden kaynaklı da bu problemlerle karşılaşılabilir. Genç yaşlarda olan kişilerde de sarkma ve yığılmalar görülür. Göz kapağı düşüklüğü ile kişide yorgun hatlar ortaya çıkar.

    Göz kapağı sarkmasının nedeni kas tabakasının bozulmasıdır. Sağlıklı kişilerin göz kapakları, gözün renkli kısmını 1-1,5 mm kadar kapatır. Bu orandan daha fazla gözü kapatması, "göz kapağı düşüklüğü" olarak adlandırılır.

    Bazı durumlarda göz kapağının sarkmış olması görmede sorun çıkarabilir. Böyle bir durumda mutlaka tedavi gereklidir. Tedavi de geç kalındığı takdirde göz tembelliği ortaya çıkabilir.

    Göz kapağı düşüklüğü, doğuştan ya da sonradan olabilir. Doğuştan olan göz kapağı düşüklüğü (pitozis), göz kapağını kaldırmaya yarayan kasın gelişmemesinden kaynaklı olur. Sonradan ortaya çıkan pitozis ise göz kapağını kaldıran kasın incelmesiyle oluşur.

     

     

    Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Kimlere Uygulanır?

    Genel olarak sağlıklı, ameliyattan gerçekçi beklentileri olan yetişkinler göz kapağı estetiği için ideal adaylardır. Blefaroplasti adayları genel olarak 35 yaşın üzerinde, sigara içmeyen ve herhangi bir önemli göz hastalığı olmayan kişiler olarak tanımlanabilir. Sigara içiyorsanız, sigara içmek cerrahi bölgelere kan akışını azalttığı ve göz kapağı cerrahisi sonrası iyileşmenizi etkileyebileceğinden, ameliyattan bir süre önce sigarayı bırakmanız gerekebilir.

    Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

    Göz kapağı ameliyatının tamamlanması bir ile üç saat arasında sürmektedir. Bu süre, cildinizdeki sorunların karmaşıklığına bağlı olarak veya ameliyatın yüz germe veya kaş kaldırma gibi diğer yüz ameliyatlarıyla kombine edilmesi durumunda farklılık gösterebilir.

    Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

    Göz kapağı estetiğinin ardından göz kapağını örten bantlar bulunacaktır. Bu bantlar görmenizi engellememektedir. Şişme ve morarmayı en aza indirmek için ilk 3 gün soğuk kompres yapılması önemlidir. Dikkat etmeniz gereken noktaların başında sizi ameliyat sonrası eve götürecek bir arkadaşınızın bulunmasıdır. Anesteziklere bağlı olarak ameliyat sonrası hafif baş dönmesi hissetmeniz normal olduğundan yanınızda birinin bulunması önemlidir.

    Ameliyat sonrasındaki saatler ve günler için dikkat edilmesi gereken ilk nokta dinlenmektir. Bunu yaparken mutlaka başınızı dik tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Böylelikle ameliyat bölgesindeki ödemin fazla olmamasını sağlayabilirsiniz. Ameliyattan 2-3 gün sonra okumaya ve izlemeye geri dönebilirsiniz. 5 ile 7 gün içinde, dikişler alınacak ve herhangi bir olası morarma 7 ile 10 gün içinde azalacaktır. Aynı süre içinde işinize geri dönebilirsiniz.

     

     

    Göz Kapağı Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

    Göz Kapağı Estetiği ameliyat sonrası, hastanın ameliyat bölgesine antibiyotikli pomad ve buz uygulanarak 2-3 saat gözetim altında tutulur. Gözleri kapatmaya ya da bantlara gerek yoktur. Herhangi bir sorun yoksa hasta aynı gün taburcu olur. Ayrıca 48-72 saat kadar aralıklı buz uygulaması yapılır.

    Yara yerine 1 hafta boyunca sabah akşam antibiyotikli göz pomadı uygulanması gerekir. Şişlik ve morluk olması normaldir, kısa zamanda kendiliğinden geçer. İyileşmenin hızlı ve düzgün olması için ilk birkaç gün dinlenilmesi gerekir.

    Göz kapağı ameliyatından sonra ilk 4-5 gün yara yerine su temas etmemesi gerekir. Dikişler 1 hafta sonra alınır. Daha sonrasında özel bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Kesilerde 4-6 hafta arası yara daha kırmızı ve gergin hale geldikten sonra hızlı bir yeniden şekillenme evresi başlar. İzler zamanla görünmez hale gelir. İlk iki hafta deniz, havuz ve ağır sporlardan kaçınılması gerekir.

    Göz Kapağı Estetiği Riskli midir?

    Blefaroplasti yaygın ve ayakta tedavi bazında gerçekleştirilse de tüm ameliyatlarda olduğu gibi potansiyel riskler vardır. Göz kapağı ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar oldukça nadirdir, ancak riskler şunları içerebilir;

    • Ağrı
    • Enfeksiyon
    • Yara açılması
    • Tahriş
    • Göz kapaklarının tamamen kapanmaması
    • Yara izi
    • Deride renk değişikliği
    • Uzun süreli bulanık görme, çift görme veya görme kaybı
    • Gözlerde veya göz çevresindeki kaslarda yaralanma
    • Anestezi reaksiyonları
    • Ek ameliyat ihtiyacı

    Konsültasyonunuz sırasında, ameliyatın riskleri ve iyileşme sırasında alınacak önlemler gözden geçirilecektir.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    ameliyatsiz-yuz-estetigi
    Ameliyatsız Yüz Estetiği

    Ameliyatsız yüz estetiği işlemi gerekli muayenelerin yapılmasının ardından gerçe…

    Devamını Oku
    otoplasti-kepce-kulak-ameliyati
    Otoplasti (Kepçe Kulak Ameliyatı)

    Estetik kulak cerrahisi olarak da bilinir. Kulağın ölçüsünü, şeklini ve açılarını değ…

    Devamını Oku