Burun Estetiği Nedir?

    Burun Estetiği Nedir?

    Burun estetiği, kadın ve erkeklerde estetik cerrahlar tarafından gerçekleştirilen en yaygın ameliyatlardan biridir. Burun içinde birçok nedenden dolayı deformiteler olabilir. Genetik sebepler, genç yaşta düşme ve çarpma gibi yaralanmalar bunların arasındadır. Burun şeklinden memnun olmayan, burunda hem fonksiyonel hem de estetik açıdan problemleri olan 18 yaşından büyük herkese uygulanabilmektedir. Yüz bölgesinin merkezinde bulunan burun organı; nefes ve koku alma süreçlerinde işlevsel olması ile birlikte aynı zamanda kişinin yüz ifadesini belirleyici bir konumdadır. Ancak günümüzde pek çok kişi burunun boyutundan ya da şeklinden memnun değildir. Gelişen tıp alanı ise söz konusu durumlarda burun şekline istenilen ve planlanan şekilde müdahale edilmesine olanak sağlamaktadır.

    Rinoplasti oluşumunda tercih edilmesine rağmen, bazı hastalarımızda da solunum problemleri şikayetleri vardır. Bu durumda, görünümde bir kusur varsa, solunum sorunu giderilse de düzeltilmesi gerekebileceği belirtilmektedir.

    Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

    Nazal cerrahi genel anestezi altında yapılır. Bu işlem ortalama 45 dakika ila 2:30 saat arasında sürebilir (bu süre tamamen değişiyor). Postoperatif dönemde, burun delikli tamponlar ortalama olarak 1 ila 3 gün kullanılır ve bir hafta sonra burun yaması çıkarılır.

    Genellikle hafta sonundan sonra çoğu insan günlük yaşamlarına, sosyal aktivitelerine ve işlerine geri dönebilir. İşlem sırasında kullanılan yöntemler açık ve kapalı yöntemler olarak ikiye ayrılır. Halen, çoğu cerrah açık yöntemi tercih ediyor, ancak işlemi kapalı yöntemi kullanarak yapanlar da var.

    Ameliyattan sonra burun üzerinde yara izi problemi olmayabilir. Genel anestezi altında genellikle estetik burun ameliyatı yapılsa da, lokal anestezi altında burun ile ilgili bazı estetik problemler kolayca yapılabilir. Nazal kemerli hastalarda, burnu kapalı burunla traş etmek çok başarılı sonuçlar verir. Burun orta ucu durumlarda lokal anestezi altında çok az müdahale ile çok başarılı sonuçlar elde edilebilir. Peki burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

    Burun estetiği işlemi iki farklı yöntemle yapılabilir: açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti. Burnunuzda hangi yöntem estetik ameliyat yapılırsa yapılsın, bu bir endikasyon olmalıdır. Endikasyon, hastalık ve müdahalenin tanımı için izlenecek bir tedavi yöntemi olarak tanımlanabilir. Bu nedenle, seçilen yöntemin bir nedeni olmalı. Her hastaya bir yöntem uygulamak yerine, en uygun olanı seçmelisiniz. Yetkili kişilerin elinde olduğunuzdan emin olmanız gerekir.

    burun-estetigi-nedir

    burun-estetigi

    Açık Rinoplasti Nedir?

    Açık rinoplasti tekniğinde, burun delikleri arasında küçük bir cilt insizyonu yapılır ve burun iskeleti görünür hale geldikten sonra burun derisi çıkarılır. Kapalı rinoplasti ile operasyon doğrudan burun deliklerinden yapılır. Bu iki yöntem birbirinden çok farklı ve yoğun bir çalışma gerektiriyor.

    Açık Rinoplasti, burun ucundan küçük bir kesi ile başlanarak yapılan burun güzelleştirme ameliyatıdır. Bu yöntemle burun ucundaki bütün kıkırdakların üzeri açılır. Kıkırdaklar gözle görüldüğü için burun ucu şekil bozukluklarını düzeltmek daha başarılı olur. Burun orta duvarı daha geniş açıdan görülüp daha kolay müdahale edilebilir.

    Ameliyat sonuçları ve beklentileriniz hakkında doktorunuz ile görüşünüz. Hangi ameliyatın daha uygun olduğu konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Karar birliği oluştuğunda ameliyat randevusu alabilirsiniz.

    Açık Rinoplasti Nasıl Yapılır?

    Açık rinoplasti ameliyatı, standart burun estetiği ameliyatlarından birisidir. Açık veya kapalı ameliyat yöntemlerinden hangisini tercih ederseniz edin anestezi altında daha rahat yapılır. Ayrıca bu cerrahi işlemi de olumlu etkiler.

    Açık rinoplasti, burnun uç kısmında kolumella diye adlandırılan bölgede bir kesi ile yapılır. Kolumella bölümüne ‘V’ şeklinde kesi uygulandıktan sonra cilt ve cildin altındaki dokular kaldırılır. Bu sayede hem burun kemiğine hem de kıkırdak dokularına kolaylıkla müdahale edilir. Açık rinoplasti ameliyatında cerrahi saha daha geniştir. Bu yüzden daha kapsamlı değişiklik yapma şansı vardır.

    Açık rinoplastinin iyileşme süreci daha uzun olsa da burun kemiğine ve kıkırdak dokusuna müdahale etmek daha rahattır. Bu yöntem ile burnun iç yapısı, burun kemiği ve kıkırdak dokusu görünür hale geliyor.

    burun-estetigi-nasil-yapilir

    burun-estetigi-fiyatlari

    Açık Rinoplastinin Avantajları Nelerdir?

    • Kapalı burun ameliyatına göre daha kolaydır.
    • Tüm burun ucu anatomik yapısı ortaya koyulur ve istenilen değişiklik rahatlıkla yapılır.
    • Doktor için burun ucu sorunlarında kolaylık sağlar.
    • Burun sırtı daha kolay şekillendirilir ve kıkırdak grefler daha kolay yerleştirilir.
    • Açık burun ameliyatından sonra doktorlar burnu daha rahat stabilize edebilir.
    • Kanama kontrolü daha etkin yapılır.
    • Kapalı tekniğe göre daha rahat kontrol edilebilir.

    Açık Rinoplastinin Dezavantajları Nelerdir?

    • Kapalı burun ameliyatına göre daha uzun süren bir işlemdir.
    • Burun ucunda ödem olur ve iyileşme süresi uzun sürer.
    • Kolumella derisinden alınan kesinin izi kalabilir ve bu deride dolaşım bozukluğu oluşabilir.

    Açık Rinoplasti Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

    İz kalma olasılığı yüksektir. Mutlaka kolumella da iz kalır. Bu iz, ‘V’ ya da ters v şeklinde olabilir. İlk aylarda iyileşme sürecinde belirgin bir kızarıklık olurken 6-12 ay sonra belirsizleşir ve karşıdan bakıldığında görülmez. Bazen yaranın iyileşme süresi uzayabilir ve bu durum hastayı rahatsız eder.

     

     

    Açık Rinoplasti Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

    İyileşme süreci hastadan hastaya değişen bir durumdur. Fakat tam iyileşme 2-3 ay kadar sürebilmektedir. Açık burun ameliyatı sonrası şunlara dikkat etmelisiniz:

    • Operasyondan sonra takılan tamponu en az 1 hafta çıkarmayın.
    • İlk gün şişlik, morluk, ödem gibi sorunlar görülebilir. Bunlar birkaç güne geçmiş olacaktır.
    • Ameliyattan sonra yaklaşık 2 ay deniz ve havuz gibi yerlere girmeyin.
    • Grip olmamaya dikkat edin, çünkü burnunuza peçete ile baskı uygulamamanız gerekiyor.

    Kapalı Rinoplasti Nedir?

    Kapalı rinoplasti tekniğinde, burun içinde tüm kesikler yapılır ve burun ucu üzerinde iz yoktur. Kapalı bir teknikte, bu esas olarak burnun arkasındaki ve ucundaki sorunları düzeltmek için yapılır. Kapalı rinoplasti, bir cerrahtan anatomik bilginin çok iyi bir şekilde kontrol edilmesini gerektiren teknik olarak daha karmaşıktır. Bu yöntemde, burun ucundaki kıkırdak daha az travmatize olur, şişlik ve ödem daha hızlı geçer, asimetri daha az görülür.

    Açık rinoplasti, nazal revizyon ve septum infleksiyonunun en sık nedenidir. Kapalı rinoplastiden kısmen daha hafif; çünkü burun derisinin ucu çıkarılır ve kıkırdak görülene kadar işlem yapılır. Bu teknikte kıkırdak daha fazla yaralanabilir, şişlik daha uzun sürede iyileşebilir. Açık rinoplasti tekniğindeki hatalar postoperatif iyileşme döneminden sonra daha olasıdır. Aslında, açık rinoplasti ameliyatı için bir başka endikasyon revizyon ameliyatıdır.

    Kapalı Rinoplasti, burun içinden kesi ile başlanarak yapılan burun güzelleştirme ameliyatıdır. Bu yöntemle burun ucundaki kıkırdaklar tam olarak görülemez. Burun ucu düzeltilmelerinde tercih edilmez. Bu yöntemin avantajı, burun ucunda geçici uyuşukluk ve ödem görülme olasılığı daha nadirdir. Ameliyat sonuçları ve beklentileriniz hakkında doktorunuz ile görüştükten sonra hangi ameliyatın daha uygun olduğuna doktorunuz karar verip sizi bilgilendirecektir.

    kapali-rinoplasti

    acik-rinoplasti

    Kapalı Rinoplasti Nasıl Yapılır?

    Kapalı rinoplasti, operasyonun tamamının dar bir tünelde gerçekleşmesinden kaynaklı, uzun yıllardır bu alanda tecrübeli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Kapalı rinoplasti ameliyati öncesinde burnunuzun 8 farklı açıdan fotoğrafı çekilir. Doktorunuz tarafından fotoğraflar değerlendirilir ve sizin de isteğiniz doğrultusunda ameliyata karar verilir. Kapalı rinoplasti ile burun ucu kaldırılır, burun köprüsüne müdahale edilir veya burun deliklerinin asimetrisi değiştirilir. Fakat kapalı rinoplasti operasyonu sonrasında burun kemiğinin yapısı değişmeden kalır.

    Kapalı burun ameliyatında, burun üzerindeki tümsekler için özel aletler kullanılır. Septumun sağ ve sol yanları kesilerek burnun üst kısmına iki yatay kesi yapılır. Burun deliklerinin üst kısımlarına da bir kesi yapılır. Daha önce çıkarılan kemik greftleri de sonrasında septum üzerindeki kesiklere yerleştirilir. Burun şeklini oturtmak için yatay greft dikişlerle sabitlenir. Sonra burnun görünümünü sabitlemek için dar silikon kanatları burnun içine yerleştirilir.

    Kapalı Rinoplastinin Avantajları Nelerdir?

    Son yıllarda adından çok bahsedilse de yeni bir yöntem değildir. Diğer ismi endonasal (burun içi) rinoplastidir. Burun delikleri içinden mukoza kesilerek yapıldığı için burun ucunun altında iz olmaz. Ameliyata bağlı ödem ve şişlikler daha çabuk geçer. Burun ucunda uyuşukluk olmaz. Bu yöntem ile burun ucundaki kıkırdakları tamamen görmek mümkün olmadığından burun ucunu düzeltmek zordur.  Asistanlık yıllarımda öğrendiğim bu tekniği yalnızca burundaki küçük problemleri düzeltmek istediğimde kullanmaktayım.

    • Kapalı rinoplasti ameliyatında iyileşme süreci daha hızlıdır.
    • Kapalı burun ameliyatında teknik açıdan hiçbir damar ve sinir kesilmez. Bu yüzden burun ucunda hissizlik oluşmaz.
    • Yüzde morluk, şişlik ve ödem oluşma ihtimali düşüktür.
    • Hasta, 1 haftada normal hayatına döner.
    • 6 haftada iyileşme başlar, 1 yıl içinde de tam iyileşme görülür.
    • Kapalı ameliyatta kolumella izi kalmaz.
    • Burnun içindeki sinirsel ağ daha az zarar görür, böylece daha çabuk iyileşme görülür.

    Kapalı Rinoplastinin Dezavantajları Nelerdir?

    • Kemik ve kıkırdak yapıları sınırlı alanda değiştirilebilir.
    • Kapalı rinoplasti de burun ucunu şekillendirmek zordur.
    • Burunda istenilen değişiklikleri uygulamak ve olumlu sonuç almak çok fazla tecrübe ister.

    Başarısız Burun Estetiği Nasıl Anlaşılır?

    Burunda daha önceden olan rahatsızlıkların estetik ameliyatı sonrasında devam etmesi, nefes alma sorunlarının da devam etmesi, burun yapısının eğri durması, burun deliklerinin aşırı dar ya da geniş olması, burun ucu sarkmaların görülmesi, iyileşme süreci tamamlandıktan sonra görsel ya da fonksiyonel olarak ters giden bir şeyler varsa ameliyatınızda kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir.

    Başarısız bir burun estetiğinde görülen olası sorunlar:

    • Burunda yer alan kemiğin olması gerekenden fazla oyulması,
    • Yapılan işlem sonrasında burun ucunun fazla kalkık olması ve burun deliği içinin gözükmesi
    • Burnun yüz hatları ile uyumlu olmaması
    • Burun kemiğinde yer alan uç kısmın iki ayrı bölüm şeklinde gözükmesi gibi yüz hatlarında belirgin hatalar yapılması, yapılan ameliyat için olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir.

    Burun Estetiğine Kimler Başvurabilir?

    Tıp literatüründe rinoplasti olarak tanımlanan burun estetiğine;

    • Burnu yüzdeki diğer organlara göre çok büyük ya da çok küçük olan,
    • Burun eğriliği bulunan
    • Burnu kemerli yapıda olan
    • Burun ucu düşüklüğü bulunan
    • Burun delikleri büyük ve burun kanatları geniş olan kişiler başvurmaktadır.

    burun-estetigi-rinoplasti

    kimler-burun-estetigi-yaptirabilir

    Burun Estetiği (Rinoplasti) Ameliyatı

    Burun estetiği ameliyatı günümüzde tüm dünyada en sık tercih edilen estetik uygulamalar arasındadır. Burnun normalden büyük ya da küçük olması, burun kemerinin belirgin olması, burun eğriliğinin bulunması ya da travmatik olaylar sonucunda burun şeklinin deforme olması gibi durumlarda burun estetiği ameliyatları uygulanmaktadır.

    Cerrahi Olmayan Rinoplasti Nedir?

    Burun ucu bölgesi için özel yöntem; Burun ucu ve üst dudak burun ucu arasındaki alana sokulur, çıkartılır. Bu, diğer işlemlere kıyasla birkaç dakika içinde yapılabilir. Burun ucu bölgesi için kullanılan bir başka yöntem; ve dolgu maddeleri içeren geçici bir burun ucu yapmaktır.

    Nazal tepedeki çukurlar ve düzensizlikler bir dolgu maddesi ile temizlenebilir. Burun ve burun kemiğinin kavisli ve kıkırdaklı yapılarının ön ve arka kısımlarında yapılan contalar olmadan sorun çözülür. Burun ve alnın genel bölgesinde yapılan bir dolumla burun, yüze göre daha uygun hale getirilir.

    Burun derisinin soyulması ve lazer tedavisi, burun derisindeki lekeleri canlandırır, yeniler, hafifletir ve temizler. İşlem sonrası skar oluşmaz, anestezi gerekmez, postoperatif düzelme gerekmez ve operasyon kısa sürede, örneğin 10-45 dakika yapılır. Cerrahi olmayan estetiğinin dezavantajları; geçici ve sınırlı olmasıdır. Cerrahi olmayan burun estetiği, nefes alma, burnun önemli bir eğriliği gibi problemleri olmayan ve burnun estetik görünümünde kısmi sorunlar bulunan kişiler için uygundur. Bununla birlikte, bir kişi bu prosedürün geçici olduğunu ve bir süre sonra burnunun orijinal haline döneceğini, böylece burnun estetik formunun ameliyat olmadan kaldığını kabul etmelidir.

    Burun Estetiğinde Doktor Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

    Burun estetiği ameliyatı tüm dünyada en çok başvurulan estetik ameliyatlardan biri olmakla birlikte alanında tecrübeli cerrahların uygulaması gereken aksi halde pek çok risk faktörünü barındıran bir operasyon sürecidir. Burun estetiği ameliyatının başarısını etkileyen faktörlerin başında doktor seçimi gelmektedir. Doktor seçiminde alanında tecrübeli, hijyenik ve donanımlı ameliyathane koşullarına sahip, sanatsal ruhu ön planda olmasına dikkat edilmelidir.

    Burun estetiğine başvuracak kişinin alanında tecrübeli bir estetik cerraha başvurması estetik operasyonun ilk adımıdır. Doğru doktor ve doktorla doğru iletişim; ameliyat planlamasının nitelikli bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Hastanın arzu ettiği burun şekli, cerrahın uygulayabileceği işlemler ve burun dokusunun planlanan ameliyata uygun olup olmadığının değerlendirilmesi için ameliyat planlaması oldukça önemlidir.

    Ameliyat öncesinde tercih ettiğiniz cerrahın daha önce uyguladığı ameliyatların canlı sonuçlarını görmenizi öneririz. Aynı zamanda arzu ettiğiniz burun şeklinin görselini doktorunuza göstererek daha somut bir şekilde ifade edebilirsiniz.

    Ameliyat planlamasının nitelikli bir şekilde yapılması ve söz konusu planlamaya ameliyat sürecinde sadık kalınması oldukça önemlidir. Ameliyat öncesinde hali hazırda kullanmakta olduğunuz ilaç varsa doktorunuza mutlaka bildirmelisiniz. Aynı zamanda ameliyat öncesinde alkol ve sigara tüketimine de ara verilmeli ya da minimum düzeye indirilmelidir.

    Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler?

    Burun ameliyatları sırasında düzenli uyku her zaman önemlidir. Herhangi bir ilaç kullanılıyorsa, bir uzmana bildirilmelidir. Aspirin gibi ilaçların kullanılması ameliyat sırasında veya sonrasında kanama sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle ameliyattan en az 15 gün önce bu ilaçları, alkol ve sigaraları kullanmayı bırakmanız önerilir. Aynı zamanda, doğum kontrol hapı kullanılıyorsa, ameliyattan önce doktora bildirilmelidir. Ameliyattan en az birkaç saat önce su dahil hiçbir şey içmeyin. Ayrıca burun fiyatlandırma için hemen bizimle irtibata geçebilirsiniz.

    Ameliyat öncesi planlama, ameliyat süreci ve burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci büyük önem taşımaktadır. Her bir sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesi; tüm risk faktörlerinin önüne geçilmesinde ve aynı zamanda kişinin arzu ettiği burun şekline sahip olmasını sağlamaktadır.

    Ameliyat öncesi planlama sürecinde tercih edilen doktora; istenilen burun şekli açık ve net bir şekilde aktarılmalıdır. Bununla birlikte örnek görsel ve video materyaller ile de desteklenebilmektedir. Doktorunuzun ayrıntılı muayene süreci sonrasında istenilen ve uygulanabilecek olan burun şeklinin ortak paydada buluşması sağlanmalıdır. Yapılacak işlem öPlanlama süreci ayrıntılı bir şekilde tamamlandıktan sonra ameliyat tarihine kadar alkol ve sigara tüketiminin sınırlandırılması, hali hazırda kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa doktor kontrolünde düzenlenmesi gerekmektedir.

    Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

    Burun estetiği ameliyatı sonrası bakım da öncesi planlama süreci kadar önemlidir. Bu süreçte burun ve yüz bölgesinin maksimum derecede korunması; doktorunuzun önerdiği ilaçların aksatılmadan kullanılması ve kontrollerin ertelenmemesi önerilmektedir.

    Burun estetiği sonrası iyileşme süreci; ameliyatın başarısını önemli derecede etkilemektedir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır;

    • Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün baş gövdeye göre yukarıda olacak şekilde istirahat edilmelidir.
    • Ameliyat sonrasında ilk hafta belirgin mimiklerden ve gülmekten kaçınılmalıdır.
    • Burun bölgesi suyla temas etmemeli ve nemlenmemelidir.
    • Ameliyat sonrası ilk 6 ay ağır gözlükler kullanılmamalıdır.
    • Yine pandemi nedeniyle kullanılan koruyucu maskelerin burun üzerine fazla baskı yapması engellenmelidir.
    • Bu süreçte sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Sigara ve alkol enfeksiyona neden olabilmekte ve yaraların kısa sürede iyileşmesine engel olabilmektedir.
    • Tatlı tüketimi ameliyattan sonra birkaç hafta minimumda tutulmalıdır.
    • Ağır sporlar uygulanmamalıdır.
    • Sıcak havalarda güneşten sakınılmalı ve c vitamini bakımından zengin sebze ve meyveler tüketilmelidir.
    • Burun ve yüz bölgesi travmalardan korunmalıdır.
    • Uygulanan İşlem sonrasında doktorun önerileri dışına çıkılmamalı, rutin kontrol ve muayene süreçleri aksatılmamalıdır. Burnun ödemli olduğunu bilip ödemler geçip burun son şeklini alıncaya kadar doktorla hasta iletişimde kalmalıdır.

    Nazal Estetikte Doğallık Nasıl Sağlanır?

    Bir kadının veya erkeğin yüzünde ameliyat olması mümkünse, rinoplastinin asıl amacı bile anlaşılmamıştır; ancak, yüzün diğer kısımlarıyla uyumlu, doğal ve doğal bir görünüm yaratır. Operasyon tamamen kişisel olmalı. Ameliyattan önce, hasta ve cerrah ayrıntılı olarak konuşmalı ve hastanın beklentilerini dikkate alarak nazal bir cerrah hasta için en uygun olmalıdır.

    Burun Estetiği Fiyatları

    Burun estetik ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Fiyatları, ameliyatın yapıldığı hastanenin ameliyathane kirası, hemşirelik hizmeti, ilaç ve otelcilik hizmetinin derecesi ile cerrahın emeği için istediği ücretin toplamıdır. Estetik cerrah ameliyat için aynı ücreti alsa da farklı hastanelerde aynı ameliyat farklı fiyatlara yapılabilmektedir. Estetik cerrahın emeği karşılığı istediği ücret ise branşındaki tecrübesi ve tanınırlığına göre değişebilmektedir.

    Burun Estetiği Fiyatlarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?

    Piyasa şartları da önemlidir. Ödeme gücünün az olduğu ülke ve şehirlerde ücretler daha düşük olmaktadır. Kriz dönemlerinde düşerken varlıklı dönemlerde taleple birlikte ücret de artmaktadır. Ayrıca ameliyatın zorluk derecesi süresini ve dolayısıyla ücretini etkileyebilmektedir. Özellikle daha önceki problemli bir burun ameliyatın sonuçlarının düzeltilmesi gerekiyorsa ücret daha yüksek olur. En uygun fiyatı muayenenin ardından cerrahınıza sormalısınız.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    kapali-rinoplasti-ile-acik-rinoplasti-farki
    Kapalı Rinoplasti ile Açık Rinoplasti Farkı

    Rinoplasti; estetik ve sağlıklı bir buruna sahip olmak isteyenler için yapılan cerrah…

    Devamını Oku
    septorinoplasti
    Septorinoplasti

    Burnun orta duvarında bulunan nazal septumun çeşitli nedenlere bağlı olarak eğri olma…

    Devamını Oku