Burun ucu estetiği, ‘Top burun’ olarak da ifade edilen burun ucu şekline sahip kişilere uygulanan estetik operasyonudur. Sadece burun ucunda problem olunca yapılan estetik ameliyatlardır. Kemik yapısındaki bozukluğa müdahale edilmez. Burun ucundaki sorunlar genellikle;
- Burun ucunun geniş ve kabarık görünümlü olması,
- Düşük olması,
- Eğik olması,
- Burun deliği asimetrisi,
- Burun orta duvarının dışarıdan görünmesi
veya bütün bunların bileşimidir.
Bu vakalarda daha açık görüş alanı ve ayrıntılı müdahale şansı olması nedeniyle açık rinoplastiyi tercih ediyorum. Anestezi altında burun ucu cildi açılır. Burun ucu kıkırdaklarında fazlalık varsa kıkırdak fazlası çıkarılır. Eksiklik varsa kıkırdak eklenir. Kalıcı dikişlerle burun ucuna şekil verilir.
Burun Ucu Estetiğini Kimler Yaptırabilir?
Burun ucu estetiği operasyonu, psikolojik açıdan sağlıklı ve fiziksel gelişimini tamamlamış her birey için uygulanır. Genellikle burun yapılarından memnun olmayan kişiler burun ucu estetiği yaptırır. Nefes alma zorluğu çeken kişilerinde tercih ettiği bir operasyondur. Nefes alma zorluğu çekenlerin genel problemi burun tıkanıklığı, yüksek sesle nefes alma ve horlama gibi sorunlardır.
Burun ucu estetiği yaptırmak için sahip olmanız gereken özellikler:
- Burnunuzda kaza sonrası hasar olması
- Horlamak
- Burnun şeklinden ve boyutundan memnun olmamak
- Sağlık durumunuzun iyi olması ve ciddi bir hastalığınızın olmaması
- Psikolojik olarak ameliyata hazır olmak
Burun Ucu Estetiği Öncesi Süreç
Burun estetiği öncesi hastalara fiziki muayene yapılır. Hasta ameliyat öncesinde beklentilerini ve isteklerini doktorla paylaşır. Hastanın burnunun şekil bozukluğu tespit edildikten sonra burnun farklı açılardan fotoğrafları çekilir. Bu fotoğrafları çekmenin amacı, hastaya uygun burun ucu şeklinin bulunmasıdır. Hastanın seçtiği burun ucu şekli doğrultusunda burun ucu işlemine başlanır. Ameliyattan önce dikkat etmeniz gerekenler:
- Ameliyattan önce kan sulandırıcı ilaçlar ve bitki çayları tüketmeyin.
- Düzenli kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza bildirin.
- Sigara iyileşme sürecini geciktirir. Bu yüzden ameliyattan önce mümkün olduğunca sigarayı bırakmaya çalışın.
- Ameliyat, anestezi altında gerçekleşecekse ameliyattan 6 saat öncesine kadar yemek yemeyin. Lokal anestezi şeklinde olacaksa sabah az miktarda kahvaltı yapıp gelin.
Burun Ucu Estetiği Sonrası Süreç
Burun ucu estetiği operasyonu sonrasında hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir. Bu operasyonlarda sadece kıkırdak ve yumuşak dokuya müdahale edildiği için herhangi bir morluk ya da şişlik görülmez. İyileşme süreci kısadır. Ameliyattan sonraki ilk gün başınızı yukarda tutar ve soğuk kompres uygularsanız iyileşme süreciniz daha da kısa sürer. Burun ucu estetiği operasyonu sonraki süreç için bilmeniz gerekenler:
- Buruna takılan silikon aletler ve bantlar ameliyattan 1 hafta sonra alınır.
- Burnun içini temizlemek için burun spreyi kullanılır.
- Burunda hissizlik oluşabilir, bu durum 1-2 ay sürebilir.
- 3 ay içinde iyileşme sürebilir, tam iyileşme ise 6 ay 1 yıl arası sürer.
- Gözlük kullanmak için 1 ay beklenir, ameliyattan 3 gün sonra da lens takılır.
- Ameliyattan 2 gün sonra burundaki bantları ıslatmamak şartıyla banyo yapılır.
- Burun estetiği ameliyatından sonra ağrı görülmez, eğer ağrı olursa ağrı kesici alınabilir.
Estetik sonrasında hafif ödem oluşması normaldir. Ödemi azaltmak için sırt üstü yatmalı ve başı yukarıda tutmalısınız. Burnunuza darbe almaktan kaçının. İlk 1 ay denize ya da havuza girmeyin. Çünkü güneşlenmemeniz gerekiyor.
Daha ayrıntılı bilgi almak için muayene olunuz.
Kemerli Burun Estetiği ile alakalı bilgi almak istiyorsanız bir sonraki yazımızı okuyabilirsiniz.
Kemerli burun estetiği, kişinin burun sırtında problem olması sonucunda yapılan estetik işlemlerdir. Kemerli burun estetiği ameliyatı, kapalı ve açık burun estetiği olmak üzere iki yöntem ile uygulanmaktadır.
Burun ucu estetiği kaç saat sürer?
Ameliyat yaklaşık 45 dakika 1 saat arası sürer.
Burun ucu ameliyatı sonrası ne gibi sorunlar yaşanır?
İlk bir ay kadar süre koku almada sıkıntı yaşanabilir. Burun ucu hissizliği oluşur. Zaman içinde nefes alma ve tıkanıklık gibi sorunlar yaşanabilir. İyileşme sürecinde burun bölgesinde sivilcelenme olabilir. Belli bölgede deri fazlalığı olursa doktora başvurulmalıdır.
Burun Estetiği Sonrası Asimetri Olur Mu?
Ameliyat sırasında şekillendirilen kıkırdak ve kemik yapıları deri ile tekrar uyum sağladığı bir iyileşme sürecine girer. Bu süreçte iyileşme olan bölgede büzüşme meydana gelir. Bu süreçte kıkırdak yapısında şekil değişmesi görülebilir. Bunun sonucunda asimetri gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Burun ucu ameliyatı riskli mi?
Bu ameliyatta kemik yapısına müdahale edilmediği için ameliyat sonrasında morluk, şişlik, kanama gibi riskler görülmez.